Bescherm de oceaan – zonder zee geen leven

  • 8 juni 2023
  • Max Roodhoed
  • Nieuws

Jaarlijks op 8 juni vieren we Wereld Oceaan Dag. Immers, zonder (schone) oceanen geen leven.

Cruciaal voor mens en dier

De oceanen beslaan samen meer dan 70% van het aardoppervlak en herbergen een ongelooflijke diversiteit aan zeeleven. Ze zijn niet alleen adembenemend mooi, maar ook van cruciaal belang voor het welzijn van onze planeet en de menselijke samenleving.

Het behoud van het zeeleven is essentieel voor het evenwicht van ecosystemen over de hele wereld. Oceanen bieden een thuis aan miljoenen soorten, variërend van klein plankton tot majestueuze walvissen. Elk van deze soorten speelt een unieke rol in de voedselkringloop en draagt bij aan het behoud van de biodiversiteit. Het verlies van zelfs één soort kan een domino-effect hebben op het hele ecosysteem, met verstrekkende gevolgen voor andere soorten en uiteindelijk ook voor de mens.

Helaas worden onze oceanen geconfronteerd met tal van bedreigingen. Overbevissing, vervuiling, klimaatverandering en de vernietiging van leefgebieden hebben allemaal een verwoestend effect op het zeeleven. Het is van vitaal belang dat we actie ondernemen om deze bedreigingen aan te pakken en de gezondheid van onze oceanen te herstellen.

Ocean Bound Plastic Ocean Bound Plastic

Plasticvervuiling

Een belangrijk aspect van het waarborgen van duurzaamheid in onze oceanen is het verminderen van plasticvervuiling. Plastic afval is een van de grootste bedreigingen voor zeeleven geworden. Jaarlijks belandt er naar schatting 8 miljoen ton plastic in de oceaan, waardoor ecosystemen worden aangetast en dieren worden gedood door verstikking, het eten van plastic of verstrikt raken in (oude) visnetten en dergelijke. Gelukkig zijn er initiatieven die zich richten op het verminderen van plasticvervuiling en het hergebruiken van plastic uit de oceaan of de stranden en kuststreken daar omheen.

Nieuwe plastic producten maken van 100% oceaanplastic is lastig en duur. Daarom, en om een constante kwaliteit te garanderen, wordt het oceaanplastic vrijwel altijd gemengd met nieuwe kunststof.

Seatex® diagram Seatex® diagram

GreenScreen SeaTex®

Een voorbeeld hiervan is GreenScreen SeaTex®, een productprogramma van Hunter Douglas, in samenwerking met materiaalinnovator Bionic® Yarn. Het programma heeft tot doel teruggewonnen plastic afval van de kustlijn om te zetten in hoogwaardige weefsels. Greenscreen® Sea-Tex® is 's werelds eerste zonwerende stof gemaakt van 50% gerecycled plastic afval uit de oceaan. Hiermee draagt Luxaflex® bij aan het verminderen van de impact van plasticvervuiling en het stimuleren van een circulaire economie. Als grondstof voor dit doek wordt Ocean Bound Plastic gebruikt, plastic dat direct uit de oceaan komt, of dat een grote kans heeft dat het in de oceaan terecht komt, dus afkomstig uit de kuststreek.

Door initiatieven zoals GreenScreen SeaTex® te ondersteunen, slim te kiezen wat we kopen (en wat niet) en kritisch te blijven ten opzichte van greenwashing, kunnen we allemaal bijdragen aan het behoud van zeeleven en zo een betere toekomst voor onze oceanen waarborgen.

Rolgordijnen, doek 7968, GreenScreen Sea-Tex® Rolgordijnen, doek 7968, GreenScreen Sea-Tex®