Tips die je koel houden tijdens warme zomernachten

  • 27 juli 2023
  • Sophie de Keijzer
  • Tips

Augustus belooft opnieuw een warme zomermaand te worden. Hoe zorg jij voor een goede nachtrust tijdens de warme dagen? Lees er in deze blog alles over.

In augustus wordt het net als in juli warm en zonnig in Nederland. De komende jaren zal steeds vaker ’s zomers de 30 graden worden aangetikt. Dit is heerlijk overdag, maar die hitte blijft vaak in huis hangen. Vooral in de slaapkamer wil je dat voorkomen aangezien een koele ruimte zorgt voor een betere nachtrust.

1. Houd de warme lucht buiten

Het klinkt zo simpel: als de warmte de slaapkamer niet in kan, blijft hij ook niet hangen. Houd ramen en deuren daarom zo veel mogelijk dicht overdag, zodat de warme lucht geen kans krijgt om binnen te komen. Maar dan komt er toch ook geen frisse lucht binnen, zeg je? Dat klopt, maar in werkelijkheid is ’s zomers de buitenlucht vaak warmer dan de lucht binnen. Zodra de zon onder is en de lucht afkoelt, kun je alles tegen elkaar openzetten om te ventileren. Welkom, koele en frisse lucht!

Sfeerbeeld Luxaflex®

2. Kies de juiste raambekleding

Ook het zonlicht zelf kun je het beste tegengehouden als je koel wil slapen. De meeste warmte dringt je huis binnen via het raam en daarom is het verstandig om de raambekleding overdag zoveel mogelijk gesloten te houden. Rol de rolgordijnen® of houten jaloezieën dus naar beneden. Heb je wel eens gedacht aan Duette® Shades? Duette® Shades zorgen dankzij haar honingraatstructuur ervoor dat de kamertemperatuur wordt gereguleerd.

Het voordeel van Duette® Shades is dat ze strak in of op het raam kunnen worden gemonteerd en ze geen gaatjes hebben om koorden door te laten, zodat er geen zonlicht door kiertjes komt. Je kunt ook kiezen voor buitenzonwering zoals screens en rolluiken, dat zonlicht al aan de buitenkant van het huis weert.

Luxaflex® Duette® Shades in donkergrijs Luxaflex® Duette® Shades in donkergrijs

3. Koel af voor bedtijd

Neem na een warme dag een verkoelende douche. Let er wel op dat het water niet te koud is, want dan moet je lichaam hard werken om de lichaamstemperatuur te verhogen, waardoor je het juist weer warm krijgt. Lauwwarm of iets koeler douchen dan dat je normaal doet, werkt al heel verfrissend. Sommige mensen hebben in de winter last van koude voeten, maar te warme voeten in de zomer houden mensen ook uit hun slaap. Stap vlak voordat je naar bed gaat even met je voeten in een bak koud water om ze af te koelen

4. Overweeg ander beddengoed

Huis koel? Jij koel? Dan wil je natuurlijk niet in bed weer helemaal opwarmen. Er zijn gelukkig verschillende manieren om het hoofd letterlijk koel te houden. De meeste warmte verlies je namelijk via je hoofd. Leg daarom overdag de sloop van je kussen in de vriezer en doe deze vlak voor het slapen weer om je kussen. Je kan ook kiezen voor ander beddengoed zoals dunne lakens en lichte katoenen dekens.

Sfeerbeeld Luxaflex®

5. Blaas koude lucht naar binnen

Kom je er na een lange dag achter dat je al het bovenstaande vergeten bent? Dan is het tijd voor drastische maatregelen. Maar anno nu kunnen airco's echt niet meer, hoewel ze effectief helpen tegen zweterige nachten. Maar.... airco’s zijn vaak prijzig, vreten energie en zijn bovendien niet goed voor het milieu. Beter (en goedkoper) is een ventilator! Die zuigt lucht van achter naar binnen en blaast het aan de voorkant er weer uit. Daar wordt de lucht niet per se kouder van, maar het zorgt wel voor dat verkoelende briesje waar je naar verlangt. Richt je de luchtstroom op je hoofd, dan blijven ook nog eens de muggen weg bij je oren! Als je de ventilator ’s nachts voor het raam zet, kan deze koude lucht van buiten door de kamer verspreiden.

Pro tip: Leg 1 of 2 flessen water die voor 5/6 gevuld zijn in de diepvries. Ga je naar bed? Zet de volledig bevroren fles(sen) voor de ventilator, op een dienblad of in een bakje. De ventilator blaast nu de koude lucht rond die van de ontdooiende flessen af komt. En dat bakje? dat vangt het smeltwater op en voorkomt kringen op de vensterbank.